Picture of Διαχειριστής Πλατφόρμας
Απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων
 

ΑΠΕ, Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2007

Η σύνοδος των πρυτάνεων που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο στο Καστρί, κατέληξε λίγο πριν το μεσημέρι σε μία απόφαση, την οποία ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με αυτήν, η Σύνοδος Πρυτάνεων εμμένει στις αποφάσεις των προηγουμένων συνόδων της Μυτιλήνης, καθώς και στις προτάσεις της για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ.

Ζητεί από το Υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει τις προτάσεις αυτές στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου και την έγκαιρη δημοσιοποίησή του στη Σύνοδο και τα Πανεπιστήμια, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της πανεπιστημιακής κοινότητας, γιατί, όπως αναφέρεται, κάθε περαιτέρω συνέχιση της ασάφειας μόνο ζημιά προκαλεί στα πανεπιστήμια.

Καταδικάζει απερίφραστα τις πράξεις βίας εντός των πανεπιστημίων ειδικότερα εναντίον πρυτανικών αρχών, συγκλήτων, μελών ΔΕΠ αλλά και φοιτητών, που, όπως σημειώνουν, ακυρώνουν στην πράξη την έννοια του ασύλου και καταρρακώνουν το κύρος των πανεπιστημίων μας.

Η Σύνοδος, επίσης, καταδικάζει τα φαινόμενα δυσφήμισης του δημοσίου πανεπιστημίου και τις προσπάθειες συρρίκνωσης της κοινωνικής του εμβέλειας και προσφοράς.

Και, τέλος, πιστεύει ακράδαντα ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και οι πρυτάνεις να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Την απόφαση προσυπέγραψαν ολοι οι πρυτάνεις, πλην του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, του Παντείου και των Πατρών, οι οποίοι ανέφεραν ότι αυτή η απόφαση θα έπρεπε να εκδοθεί στο τέλος των εργασιών της Συνόδου και αφού οι πρυτάνεις έχουν ακούσει την υπουργό Παιδείας, η οποία θα μιλήσει αργά το βράδι, και όχι τώρα που είναι στην αρχή των εργασιών.

Picture of Διαχειριστής Πλατφόρμας
Δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας σχετικά με την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων
 

ΑΠΕ, Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2007

"Ήταν μια σύνοδος εξαιρετικής σημασίας", ανέφερε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου στο τέλος της Συνεδρίασης των πρυτάνεων και πρόσθεσε ότι θα δοθεί στους πρυτάνεις ένας νόμος-πλαίσιο λιτός, με κατεύθυνση την πλήρη αυτοδιοίκηση αλλά και τετραετείς συμφωνίες που θα συνάπτουν τα Πανεπιστήμια με το Υπουργείο Παιδείας.

Υποσχέθηκε ότι θα δοθούν μέσω του νόμου, οικονομική ευχέρεια, περισσότερες ελευθερίες και η δυνατότητα σύνταξης εσωτερικών κανονισμών από τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Η υπουργός Παιδείας τόνισε δε ιδιαίτερα ότι η κοινή απόφαση είναι για ανοικτά πανεπιστήμια που είναι και υποχρέωση της κυβέρνησης.

Η κ. Γιαννάκου έκανε έκκληση να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου λέγοντας "ακόμη και αύριο το πρωί τους καλώ ξανά να προσέλθουν για συζήτηση". Η διαφωνία, είπε, είναι στο επίκεντρο της δημοκρατίας αλλά η ιστορία χρέωσε πάντα τους απόντες .

Αναφερόμενη στο άρθρο 16 τόνισε ιδιαίτερα πως "ρόλος μας είναι η στήριξη του δημοσίου πανεπιστημίου, ενός καλού πανεπιστημίου που θα σημαίνει και αναδιανομή του εισοδήματος μας".

Ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Μπαγιάτης εξέφρασε την ικανοποίηση του από τις απαντήσεις της υπουργού για τις οποίες είπε χαρακτηριστικά "ήταν εξαιρετικά θετικές, ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας" και πρόσθεσε "ελπίζω ότι θα εξομαλυνθούν τα πράγματα στα Πανεπιστήμια γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να είναι ανοικτά τα Πανεπιστήμια. 

Μας είπε μάλιστα η υπουργός ότι θα δημοσιοποιηθεί το τελικό νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό, ανέφερε ο κ. Μπαγιάτης.