Picture of Διαχειριστής Πλατφόρμας
Ενιαίος στην Ε.Ε αριθμός εκτάκτου ανάγκης - 112
 
Αν σας συμβεί κάτι μέσα το σπίτι ή στη χώρα σας, το πιθανότερο είναι ότι θα θυμηθείτε εύκολα τον αριθμό κλήσεων έκτακτης ανάγκης. Αλλά, αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που ταξιδεύουν κατά εκατομμύρια ανά την Ευρώπη κάθε χρόνο για επαγγελματικούς, προσωπικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους, είστε βέβαιοι ότι θα θυμηθείτε ποιον αριθμό να καλέσετε; Μην ανησυχείτε, ο μόνος αριθμός που πρέπει να θυμόσαστε είναι ο 112. Πρόκειται για τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης που ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για τα έκτακτα περιστατικά κάθε είδους. Ο αριθμός 112 δεν αντικαθιστά αλλά συμπληρώνει παντού στην Ένωση τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης της χώρας, και κάθε πολίτης πρέπει να τον έχει σημειωμένο στην ατζέντα του.

Όταν ορίστηκα επίτροπος για τις τηλεπικοινωνίες, μου είπαν ότι το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό της Ευρώπης ήταν ο αριθμός 112. Τότε δυστυχώς δεν λειτουργούσε ικανοποιητικά αν και έμελλε να γίνει ενιαίος αριθμός για όλες τις χώρες της Ε.Ε. από το 1991 (!). Οι ενέργειες πολλών κρατών-μελών για την αποτελεσματική χρήση του αριθμού 112 δεν ήσαν επαρκείς, με αποτέλεσμα πολλοί ευρωπαίοι πολίτες να στερούνται μία υπηρεσία που ενδεχομένως να τους έσωζε τη ζωή. Σε ορισμένες δε χώρες της Ε.Ε. ο αριθμός ήταν ανύπαρκτος. Για τους λόγους αυτούς έθεσα ως προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αλλαγή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Θεωρώ ότι οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν απόλυτη προτεραιότητα και ότι η Ε.Ε. πρέπει να εγγυάται την ασφάλειά τους κατά τον ίδιο τρόπο που εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία σε 27 χώρες.

Σήμερα μπορώ με υπερηφάνεια να ισχυριστώ ότι ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη, και το γεγονός αυτό πιστεύω πως είναι σημαντικό αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας προς όφελος των πολιτών. Τα τελευταία πέντε χρόνια σηκώσαμε τα μανίκια και δουλέψαμε σκληρά με όλες τις χώρες της Ε.Ε. για να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τον αριθμό 112 είτε από σταθερό είτε από κινητό τηλέφωνο. Μολονότι χρειάστηκε ενίοτε να απειλήσουμε κυβερνήσεις και να κινήσουμε νομικές διαδικασίες σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, ενεργήσαμε πάντα με βάση το συμφέρον του ευρωπαίου πολίτη.

O αριθμός 112 σώζει ζωές. Όταν καλείτε το 112, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στις περισσότερες χώρες μπορούν να σας εντοπίσουν ακόμη και αν εσείς δεν ξέρετε πού βρίσκεστε. Αυτή η πληροφορία εντοπισμού θέσης καλούντος μπορεί πράγματι να βοηθήσει άτομα σε κατάσταση ανάγκης, τα οποία δεν γνωρίζουν την ακριβή θέση όπου βρίσκονται. Θυμηθείτε την τελευταία φορά που βρεθήκατε στο εξωτερικό και θα διαπιστώσετε ότι το να πείτε σε κάποιον πώς να σας βρει σε μια δεδομένη στιγμή ίσως να μην είναι τόσο εύκολο, πόσω μάλλον όταν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να κερδίσετε χρόνο... και να σώσετε τη ζωή σας.

Χρειάζεται ωστόσο ακόμη αρκετή δουλειά για να εξασφαλίσουμε ότι τα σπουδαία αυτά εργαλεία βοηθούν τους Ευρωπαίους. Πρέπει να ομολογήσω ότι απογοητεύτηκα κάπως όταν διαπίστωσα ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο το 8% των πολιτών γνωρίζουν για τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πολύ εύκολο για τους Βρετανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. να καλέσουν την πυροσβεστική, την αστυνομία ή τις υπηρεσίες έκτακτης ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Δεδομένου ότι ο αριθμός 112 λειτουργεί ικανοποιητικά στην Ε.Ε., από το Λονδίνο έως τη Λιουμπλιάνα, θα κινητοποιήσουμε τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να συμπορευτούν μαζί μας στις προσπάθειές μας να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση.

Σήμερα, στις 11 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εορτάζει την πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα για τον αριθμό 112 σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την τσεχική προεδρία της Ε.Ε. Ελπίζω ότι η ημέρα αυτή θα αποτελέσει έκκληση αφύπνισης στις εθνικές αρχές και των 27 χωρών της Ε.Ε. Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι για τον αριθμό 112 έτσι ώστε να νιώθουν ασφαλείς όταν ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Της επιτρόπου Viviane Reding
Η Viviane Reding είναι επίτροπος αρμόδια για την κοινωνία των πληροφοριών και τα μέσα ενημέρωσης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ, Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009